maandag 28 december 2015

Nieuw jaar, nieuwe kansen benutten? 3 tips om aan de slag te gaan



Kerst ook voor jouw de tijd van reflectie? En bedacht dat je komend jaar op zoek wilt naar een andere baan? Mis niet je kans om er werk van te maken!

1. Maak een plannetje met concrete acties

Je eerste stap heb je al gezet, besluiten dat je om je heen wilt kijken; op naar de volgende. Hoe concreter je je volgende stapje maakt hoe makkelijker je die gaat doen. Een lijstje maken van alle mogelijke acties die je kan ondernemen is een voorbeeld van een stapje. Zeker als je dat lijstje direct gaat maken of besluit wanneer je dat gaat doen.
Maak er een echt takenlijstje van: wat doe je, wanneer ga je het doen, wat wil je ermee bereiken, en hoeveel tijd wil je eraan besteden.

2. Zorg voor goed LinkedIn profiel

Op zoek naar nieuwe kansen zal je waarschijnlijk in contact willen komen met andere mensen en organisaties. Die willen meer over je weten, LinkedIn is ook daarvoor een goed hulpmiddel, dus onderhoud van je LinkedIn profiel komt ook op je takenlijst terecht. Leuker om dat samen met iemand anders te doen? Je kan terecht bij een van mijn workshops.

3. Ga praten

Waardevol contact met nieuwe mensen komt soms als vanzelf op je weg, meestal moet je er meer moeite voor doen. Een makkelijke eerste stap om je te oriënteren op nieuwe kansen is om mensen die je toch tegenkomt aan te spreken en te vragen naar hun (werk) omgeving. Wat boeit hen erin, wat zijn daar de ontwikkelingen, wat voor kansen zijn er in het algemeen daar?Een mooie vorm van netwerken. Een andere stap is gerichter mensen zoeken die je meer kunnen vertellen over uitdagingen waar jij in geïnteresseerd bent. Dat zoeken gaat goed met LinkedIn, je connecties kunnen je vaak helpen aan een introductie, zodat contact leggen makkelijker en leuker wordt.

Interesse gekregen in een LinkedIn workshop? In januari zijn er weer workshops voor beginners en gevorderden, hier vind je meer informatie.  

woensdag 16 december 2015

4 tips om verder op te ruimen: met opgeruimd gemoed het nieuwe jaar tegemoet



Veel gebeurd afgelopen jaar en ook nu druk, net drukker dan leuk? Bijna kerst, tijd voor een ander tempo met meer ontspanning. Ook een mooie tijd om op te ruimen: alle verzamelde documenten, dingen, zaken, zooi en nuttigs van afgelopen jaar (zie ook de tips uit mijn vorige blog). Dat opruimen doet je humeur meestal al een hoop goed! Het zet je wellicht ook aan het denken over 2015.
Tijd om de balans op te maken zodat je met een opgeruimd gemoed het nieuwe jaar in kan? Doe een APK over jouw 2015.


Vier tips om aan de slag te gaan:

Mooie bewaarplaats

Voor de spullen die je wilt bewaren maak  je bij het opruimen een goede bewaarplaats.
Kies voor je persoonlijke “jaar van” een mooi schrift of lay out. Marieke die tijdens haar coaching traject de opdracht kreeg een persoonlijk jaarverslag te maken deed dat op een flipovervel als tekening. Ook een mindmap is voor veel mensen een prettige vorm.

Vier invalshoeken

Je kan terugkijken naar wat er in jouw leven gebeurd is dit jaar door naar vier invalshoeken te kijken: hoe is het gegaan met de contacten met familie / vrienden, hoe is het je vergaan met je (werk) activiteiten, wat is er gebeurd op het gebied van gezondheid en wat op het gebied van leren en ontwikkelen. 

Is het afgerond?


Bij het terugkijken kom je vast voornemens, verwachtingen, gebeurtenissen tegen die niet af zijn of waar je om wat voor reden (nog) niets aan gedaan hebt. Tijd om te besluiten of het plan weg kan of veranderd moet. Zo realiseerde Klaas zich dat hij al een paar maanden van plan was om bij een oude vriend langs te gaan, maar het was er nog steeds niet van gekomen. Geen contact opgenomen, niet een mailtje gestuurd om te vragen hoe het gaat met die vriend en dus ook geen afspraak gemaakt. Bij het terugkijken realiseerde hij zich dat hij niets gedaan had omdat hij opzag tegen het langsgaan. Maar van het idee om kaartje sturen werd hij wel blij; dezelfde dag heeft hij nog een kaartje op de post gedaan.


Nieuwe plannen?


Voordat je het weet borrelen er alweer nieuwe plannetjes en voornemens voor 2016. Zet ze bij elkaar op een lijstje en plan tijd in om uit te werken wat je moet ondernemen om ze uit te voeren. Hoe concreter het plan, hoe meer kans dat je het ook gaat doen.
Heb je het voornemen om meer baas te zijn over je eigen tijd en meer van je voornemens ook daadwerkelijk uit te voeren? Misschien is helpt het om er over te sparren  of een training te doen.

zaterdag 12 december 2015

5 tips om opgeruimd het jaar uit te gaan





“Ik ruim het allemaal op tussen kerst en oud & nieuw!” roept een deelnemer aan de training efficiënt  werken.  Zij heeft een rommeltje aan papier voor zich liggen en op haar pc een chaos aan berichten, notities en stukken. Overzicht is nog even ver te zoeken, maar de rustige dagen na kerst lonken. Die rustige dagen zijn al lang niet meer zo rustig, want heel veel mensen gebruiken die dagen om op te ruimen.
Dat opruimen helpt enorm om weer zicht te krijgen op wat werkelijk belangrijk is om je tijd aan te besteden.




Geldt dat ook voor jou?
Hieronder wat tips om aan de slag te gaan.

1 Kliko klaar

Zorg voor genoeg opbergruimte; een grote bak voor oud papier, een shredder voor vertrouwelijke papieren stukken, en papieren ordners  met mooie labels.
Ook digitaal zorg je voor archief; is het goed opgebouwd, heb je een passende structuur?

2 Help?

Weet je nog hoe jullie digitale archiefstructuur werkt? Moeten documenten van een archiefnummer voorzien? Hoe werkt archiveren in Outlook ook al weer? Vraag het aan je collega’s die ook aan het schonen en of zoek het zo nodig op in de help functie en test het eerst een paar keer met kopieën voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. 

3 Vier stapels

Verdeel alles wat er opgeruimd moet in vieren: achterstallige acties (op één takenlijst of in agenda zetten), te bewaren stukken, aantekeningen (te bewaren in goede map), te bewaren informatie over mensen en relaties (overnemen in CRM systeem of bij contactpersonen vastleggen) en “weggooien” (heerlijk, die prullenbak in).

4 tempo maken

Dwing je zelf om snel te beslissen; als je een stuk weer gaat lezen en je wellicht gaat opwinden over wat erin staat, leg je het onder aan de stapel en ga je verder met het volgende stuk. Op welke stapel hoort het thuis?

5 Kan dit weg of niet?

Dat is vaak de lastigste vraag. Een paar andere vragen kunnen daarbij helpen: moet je het bewaren, bijvoorbeeld omdat er een wettelijke bewaartermijn voor is? Kan je de informatie makkelijk elders vinden als je hem nodig heb? Hoe lang heb je dit stuk al niet gebruikt? Moet jij  het bewaren, of heeft iemand anders de verantwoordelijkheid voor het archief waar het hoort?

Makkelijk werken zo met goed overzicht? Zorg dat je het zo kan houden, wij helpen je graag aan een duurzame effectieve werkwijze. Hoe? Bel Missing Link  020- 419.15. 27of kijk op de site.