dinsdag 20 oktober 2015

3 pijlers van LinkedIn voor je loopbaan



Waarin verschilt LinkedIn nou van andere social media?” Dat vragen workshopdeelnemers wel eens. En het antwoord dat LinkedIn met name een zakelijk netwerk is, en Faceboek meer voor vrije tijd en vrienden, is dan niet genoeg. 

Want wat bedoel je dan met zakelijk? En wat heb je eraan?
LinkedIn profileert zichzelf met 3 pijlers: de manier om gevonden te worden door je profiel, de manier om je netwerk uit te bouwen en te onderhouden en als derde dé manier om je (vak)kennis bij te houden en te delen. 



Leuk om te weten, maar wat doe je ermee?
Met die drie pijlers stut je als het ware je loopbaan; alle drie kunnen ze bijdragen aan wat jij belangrijk vindt om te doen in je werk en loopbaan.

Profiel

Hierin is te vinden wat je wilt en kunt. Waarmee verdien je je brood? En wat voor ervaring heb je? Hoe beter dat omschreven is, hoe makkelijker opdrachtgevers en werkgevers je weten te vinden. Je toont je professionele identiteit in je profiel. In mijn blog van september zijn tips te vinden hoe je je profiel kunt bijhouden.

Netwerk

Als je een helder profiel hebt, maar je bent met niemand verbonden, dan is het lastig om kansen te krijgen op interessant werk. Juist door je netwerk en het netwerk van de mensen met wie jij verbonden bent, weet je wat er speelt en waar er voor jou mogelijkheden zijn. Ook andersom weten kennen meer mensen jouw profiel en weten zij je te vinden als zij werk hebben dat voor jou interessant kan zijn.

Kennis: leren en delen

LinkedIn is een zeer makkelijke manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt; bijvoorbeeld door discussies te volgen in groepen van je beroepsgenoten, door bedrijven te volgen of door het volgen van invloedrijke mensen.
Met updates, meedoen in discussies en het posten van bijdrages kan je jouw kennis en ervaring delen. Daarmee bouw je ook aan je profiel en je netwerk.

Het geheel is een mooi hulpmiddel in je werk en loopbaan: het creëert kansen doordat je kan laten zien wie je bent  en wat voor werk je kan en wilt doen.
Het zou jammer zijn om die kans te laten lopen!

Aan de slag met LinkedIn? Er is nog plaats in de workshops van 3 november en van 12 november.

maandag 12 oktober 2015

Goed profiel levert op, niet alleen voor werk



Goed profiel altijd handig, ook in vrije tijd

Of het nou de Grande Départ van de Tour de France is, de plaatselijke dikke banden wedstrijd of het de bingo in het verzorgingshuis, ze draaien allemaal op vrijwilligers.
Zo ook mijn sportvereniging. Heel veel mensen die –al dan niet met enige aanmoediging- best een handje willen helpen, zeker als zij gevraagd worden voor iets  dat ze leuk vinden en goed kunnen. Soms zie je echter door de bomen het bos niet meer: wie wil er nou wel wat, wie niet en wat kunnen mensen?

Mismatch

Het lijkt net een gewone arbeidsmarkt zo’n vereniging met vraag naar vrijwilligers en aanbod van leden die iets willen en soms in verband met lidmaatschap verplichtingen iets moeten.
En net als met de arbeidsmarkt is er een mismatch tussen de vraag en het aanbod. Alleen hier is de vraag groter dan het aanbod.
Op een “gewone” arbeidsmarkt gaan dan de werkgevers gericht op zoek naar de mensen die voor hen de juiste kennis en vaardigheden hebben, headhunting. Via, via, maar ook met behulp van databases met cv’s en profielen, zoals LinkedIn.
 

Matchen

Op mijn sportvereniging hebben we voor het matchen van mensen die willen sporten daar een mooie oplossing voor gevonden: de ploegenmakelaar. Die koppelt mensen die een ploeg zoeken aan anderen die op het zelfde niveau willen sporten. Het werkt prima, al helemaal omdat deze makelaar heel veel mensen kent en we werken met een systeem van diploma’s waardoor hij een hulpmiddel heeft om niveaus te kunnen inschatten.

Bingo

Maar voor het werk binnen de vereniging dat minder met het sporten zelf te maken heeft wordt het een stuk lastiger; wie wil er gevraagd worden om een feest op te luisteren met muziek of wie wil de EHBO voor de vereniging regelen? Wie kan er niet alleen bardienst draaien maar ook zorgen dat het achter de bar goed geregeld is? Wie heeft er ervaring met vertrouwens commissies of groot onderhoud aan het gebouw?
Of met het organiseren van vermaak? Waar is het “bingo” als het gaat om het vinden van de juiste persoon voor de klus?

Vaak weet je het nog wel binnen je eigen ploeg en kringetje, maar van de rest van die honderden leden? Je zou bijna gaan denken aan een recruiter binnen de vereniging die niet alleen veel mensen kent, maar ook de hulp heeft van een data base…
En dan zijn we weer terug bij mijn favoriet LinkedIn.