woensdag 16 september 2015

Sexy profiel in plaats van CV? Vervolg: LinkedIn tip




Door het gebruik van alleen een profielschets om sollicitanten te introduceren lijkt het CV verleden tijd. Niets is minder waar. Alleen is de vorm van het CV wel volstrekt anders dan de twee getypte velletjes van 20 jaar terug.

CV als onderbouwing van het geschetste profiel

Door te benoemen waar je werkervaring hebt opgedaan en wat voor resultaten je daar bereikt hebt, geef je onderbouwing aan je profiel.  Niet voor niets nodigt LinkedIn je uit om niet alleen werkgever en functie in te vullen maar ook een beschrijving bij te geven.
Ook het hoofdje opleidingen, cursus, training geeft achtergrond informatie over de competenties die in een profielschets genoemd worden. Het geeft aan waar en wanneer je formele training gehad hebt in kennis, vaardigheden en competenties.

CV lastig maken?

In mijn vorige blog schreef ik dat een profielschets niet makkelijk te maken is, zeker niet als het kort en bondig moet. Net zo goed vergt een CV opstellen ook werk: je moet bedenken wie het gaat lezen, en of het moet aansluiten bij een specifiek bedrijf of functie.

CV lezen lastig? Ja!

Ook het goed lezen en begrijpen van een CV is vakwerk: wat bedoelt iemand precies met een functienaam? Welke opleiding heeft iemand gevolgd, zijn die bekend en waardevol voor de organisatie? Wat heeft iemand geleerd van zijn (werk)ervaring en opleiding? Hoe goed klopt het beeld dat geschetst wordt in het CV of in de profielschets? Want een profielschets op waarde schatten is minstens zo moeilijk.

Standaardisatie maakt het iets makkelijker: LinkedIn

Zowel voor de maker van een cv en profielschets als voor de lezer ervan wordt het leven makkelijker door meer standaardisatie. LinkedIn zorgt hiervoor door de opbouw van de verschillende blokken.
Het blok samenvatting is dé plek om een profielschets te geven.

Makkelijker lezen en opslaan van gegevens? LinkedIn tip

Vanuit een LinkedIn profiel kan je heel makkelijk een printbaar CV maken:


Klik op het driehoekje naast de blauwe balk "bericht verzenden" en je krijgt een lijstje opties waarvan "bewaren als pdf" er een is. Klik hem aan, en LinkedIn maakt een document van de gegevens.

Meer LinkedIn tips?

Kom naar een van de najaarsworkshops! Kijk voor meer informatie op mijn website schepeladvies 
Of neem contact met me op: ik help je verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten