dinsdag 29 september 2015

Mis geen kans door een verouderd profiel: 5 tips om je LinkedIn profiel actueel te maken



loop de goede kant op, 5 tips om LinkedIn actueel te houden

Eens heb je met veel aandacht (en geduld) een mooi LinkedIn profiel gemaakt, maar als dat alweer even geleden is, heb je kans dat het verouderd is. Je hebt inmiddels andere dingen gedaan, LinkedIn is veranderd en er zijn andere mensen in je netwerk.

Tijd voor een check up: om zelf te doen of om tijdens een workshop aan te werken

  • Staan de recente dingen die je gedaan hebt er al in?
    Heb je die laatste cursus die je gedaan hebt al opgenomen in je profiel? En klopt je samenvatting nog met wat je wilt tonen? Juist de samenvatting is een uitstekend blok om een kort profiel te schetsen van wat jij wilt dat de mensen die je LinkedIn profiel zien van je weten.
  • Check wat openbaar zichtbaar is en wat alleen voor je connecties
    Met vinkjes kan je aangeven wat publiekelijk toegankelijk is in je profiel; dat wat iedereen kan opzoeken via internet. Waar geen vinkje voor staat is alleen te zien voor de mensen waar je mee gelinked ben. Je komt bij de weergave van je publieke instellingen door op het driehoekje naast “profiel weergeven als” te klikken (zie plaatje hieronder)
  •   Profiel in andere taal?
    Op LinkedIn kan je je profiel in heel veel talen maken. Wisselen is makkelijk: als je op je foto in de grijze balk rechts boven gaat staan, heb je de keuze “taal”. LinkedIn past dan de kopjes aan, de inhoud blijft wat jij erop gezet hebt. Jij ziet dan de kopjes  van profielen van anderen in de taal die je gekozen hebt.
    Als je je profiel in meer talen beschikbaar is, moet je een secundair profiel aanmaken in die verschillende talen: LinkedIn past de kopjes aan, je moet zelf de inhoud vertalen. Anderen zien dan het profiel in de taal die zij zelf gekozen hebben, tenzij dat een andere is dan waarin jij (secundaire) profielen hebt. Dus als jij een basis profiel in het Nederlands hebt en wel een Engels en Frans secundair profiel hebt, maar geen Russisch profiel, dan zal een Rus alleen de kopjes in het Russisch zien, maar met de inhoud in het Nederlands.
    Om een secundair profiel te maken klik je op het driehoekje naast “profiel weergeven als” (zie plaatje hiernaast)
  •  Zet je up date melder uit
    Als je nu aan de slag gaat met je profiel, zet dan je “update melder” uit. Dat betekent dat er dan geen melding verschijnt in je updates van elke (kleine) wijziging die je aanbrengt op je profiel. LinkedIn heeft het je makkelijk gemaakt door er een schuifbalkje voor te maken op de profielpagina aan de rechterkant. 
  • Doe het samen met anderen
    Heb je er even geen moed voor, of krijg je niet 1-2-3 bedacht wat er eventueel anders zou kunnen met je LinkedIn? Ga er samen met anderen mee aan de slag. Tijdens de koffie of kom naar een workshop.







woensdag 16 september 2015

Sexy profiel in plaats van CV? Vervolg: LinkedIn tip




Door het gebruik van alleen een profielschets om sollicitanten te introduceren lijkt het CV verleden tijd. Niets is minder waar. Alleen is de vorm van het CV wel volstrekt anders dan de twee getypte velletjes van 20 jaar terug.

CV als onderbouwing van het geschetste profiel

Door te benoemen waar je werkervaring hebt opgedaan en wat voor resultaten je daar bereikt hebt, geef je onderbouwing aan je profiel.  Niet voor niets nodigt LinkedIn je uit om niet alleen werkgever en functie in te vullen maar ook een beschrijving bij te geven.
Ook het hoofdje opleidingen, cursus, training geeft achtergrond informatie over de competenties die in een profielschets genoemd worden. Het geeft aan waar en wanneer je formele training gehad hebt in kennis, vaardigheden en competenties.

CV lastig maken?

In mijn vorige blog schreef ik dat een profielschets niet makkelijk te maken is, zeker niet als het kort en bondig moet. Net zo goed vergt een CV opstellen ook werk: je moet bedenken wie het gaat lezen, en of het moet aansluiten bij een specifiek bedrijf of functie.

CV lezen lastig? Ja!

Ook het goed lezen en begrijpen van een CV is vakwerk: wat bedoelt iemand precies met een functienaam? Welke opleiding heeft iemand gevolgd, zijn die bekend en waardevol voor de organisatie? Wat heeft iemand geleerd van zijn (werk)ervaring en opleiding? Hoe goed klopt het beeld dat geschetst wordt in het CV of in de profielschets? Want een profielschets op waarde schatten is minstens zo moeilijk.

Standaardisatie maakt het iets makkelijker: LinkedIn

Zowel voor de maker van een cv en profielschets als voor de lezer ervan wordt het leven makkelijker door meer standaardisatie. LinkedIn zorgt hiervoor door de opbouw van de verschillende blokken.
Het blok samenvatting is dé plek om een profielschets te geven.

Makkelijker lezen en opslaan van gegevens? LinkedIn tip

Vanuit een LinkedIn profiel kan je heel makkelijk een printbaar CV maken:


Klik op het driehoekje naast de blauwe balk "bericht verzenden" en je krijgt een lijstje opties waarvan "bewaren als pdf" er een is. Klik hem aan, en LinkedIn maakt een document van de gegevens.

Meer LinkedIn tips?

Kom naar een van de najaarsworkshops! Kijk voor meer informatie op mijn website schepeladvies 
Of neem contact met me op: ik help je verder.

donderdag 10 september 2015

Sexy profiel in plaats van CV? Check op de Dag van de Loopbaan je CV


Geen CV's meer bij uitzendbureau


Afgelopen week kwam in het nieuws dat Connect “de specialist in technische vacatures” niet meer met CV’s werkt maar alleen nog maar met profielschetsen die waar in enkele zinnen uiteengezet wordt wat de kandidaat geschikt maakt voor een vacature.

Geen standaard CV

Kennelijk zien de meeste mensen een CV nog steeds als een standaard opsomming van opleidingen en werkervaring. Maar zeker als je een CV gebruikt om te solliciteren volstaat zo’n standaard lijstje niet, hoe mooi de lay out ook is.
Een werkgever wil natuurlijk graag weten of hij een gesprek aangaat met iemand die voldoende kennis, vaardigheden en ervaring in huis heeft om de functie goed aan te kunnen; om dat over te brengen gebruik je een CV / profielschets / brief.


Profielschets makkelijk?Nee!


(Technisch) werkzoekende hebben, volgens Connect, vaak moeite met het opstellen van een CV. En dat – standaard- CV geeft de werkgever vervolgens nog geen goed beeld van de geschiktheid van die kandidaat voor de vacature die hij heeft.
Of iemand minder moeite heeft met het opstellen van een profielschets dan met het maken van een CV blijft voor mij een vraag.
Om in slechts enkele zinnen duidelijk te maken waarom je geschikt bent voor een functie is lastig. Net zo lastig is het voor een werkgever om op basis van slechts enkele zinnen aan de telefoon te beslissen over geschiktheid van een kandidaat.

CV met profielschets

Ja, ik vind het jammer dat bemiddelingsbureaus ervoor kiezen om alleen met profielschetsen van enkele zinnen te werken en het CV af te doen als te moeilijk en niet passend.
Voor mij is het niet een of / of verhaal: of CV of profielschets. In een modern CV staat  óók een profielschets en bij een sollicitatie is die toegespitst op de vacature. De rest van het CV geeft de onderbouwing bij de competenties die genoemd worden; waar heeft iemand ervaring erin opgedaan, wanneer zijn de vereiste diploma’s behaald en is er relevante kennis opgedaan.

Check jouw CV

Wil je weten hoe je je eigen CV kan combineren met een profielschets?
Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking met een loopbaanadviseur op de Dag van de Loopbaan; voor 15 euro per gesprek of workshop ben jij wijzer!
Of neem direct met mij contact op: info@schepeladvies.nl.
mijn website is schepeladvies.nl 





vrijdag 4 september 2015

Update diaree? LinkedIn tip: meld alleen de interessante dingen





Nieuw Seizoen

De relatieve rust van het zomerseizoen is nu definitief over. Werk is weer in volle gang, scholen zijn weer begonnen, sportlessen, netwerkbijeenkomsten etc. De UITmarkt verleidt je ook voor het nieuwe culturele seizoen.  

Digitaal nieuw seizoen

Ook digitaal is de berichtenstroom van een kabbelend beekje overgegaan in een volle waterval; alsof het de regenbuien van deze week volgt. In die waterval tuimelen  belangrijke en minder interessante berichten, groot en klein met dezelfde snelheid over me heen.

 Mee doen met de stroom?

Ook op LinkedIn is de stroom updates groter geworden dan midden in de zomer. Leuk om te zien wie er een nieuwe baan heeft en om door likes geattendeerd te worden op intiatieven, artikelen etc.

Jammer dat er zoveel minder interessants tussen staat: een update omdat iemand lid geworden is van groep of iets minimaals heeft toegevoegd aan zijn profiel.

LnkedIn instelling

LinkedIn heeft het je makkelijk gemaakt om niet alle profielwijzigingen te delen>
Kies bij “bewerken profiel” voor het niet delen van je wijzigingen:
  

Meer LinkedIn tips?

Om ook in het nieuwe (werk)seizoen bij te blijven is LinkedIn een mooi hulpmiddel. Wil je er (beter) mee aan de slag? Kom naar een van onze workshops dit najaar; meer informatie vind je hier