donderdag 25 juni 2015

5 redenen om een bijgewerkt LinkedIn profiel te hebben.




Waarom aandacht besteden aan je LinkedIn profiel?

Contact houden met mensen doe het liefst “live” en je bent ook niet nu dringend op zoek naar werk, dus waarom zou je?



In steeds meer live contacten speelt achtergrond informatie een prominente rol; als je van te voren weet wie je gaat spreken, zoek je informatie over die persoon op en als je nieuwe mensen leert kennen kan je achteraf makkelijk via internet follow up geven aan je contact. Anderen doen dat net zo goed bij jou.
Dus redenen om je profiel bij te houden:

1.   LinkedIn is het enige zakelijke social netwerk

LinkedIn is de plek om informatie te vinden en te zoeken over mensen met wie je zakelijk te maken hebt. In die zakelijke contacten speelt achtergrond informatie een prominente rol. Als je van tevoren weet wie je gaat spreken of waar je op bezoek gaat zoek je als voorbereiding informatie over die persoon of die organisatie op. Anderen doen dat net zo goed bij jou; LinkedIn profielen komen bij Google bovenaan de zoekresultaten; LinkedIn is makkelijk om snel een beeld te krijgen bij wat iemand gedaan heeft en waar hij voor staat.

2.   Je hebt zelf in de hand of die informatie is bijgewerkt  en klopt met wat jij belangrijk vindt

LinkedIn is een makkelijk hulpmiddel om duidelijk te maken wat jij in de wereld van werk wil en kan doen. Jij bepaalt wat er op staat en dus wat anderen zien als achtergrond over jou. Jij hebt de keuze welke zaken je meer en minder aandacht geeft in je profiel en daarmee welk beeld je de lezer van je profiel biedt.

3.   Headhunters en recruiters gebruiken LinkedIn om passende kandidaten te vinden voor interessant werk

LinkedIn is een hele grote data base waar recruiters, werving & selectiebureaus en headhunters graag in zoeken. Wil je tevoorschijn komen dan moet je wel gevonden kunnen worden. En dat betekent dat in je profiel genoeg te vinden moet zijn wat past bij het werk of de opdrachten die jij wilt doen. Een niet bijgehouden profiel mist de laatste aanpassingen van LinkedIn en heeft daarmee minder kans om hoog op de resultaatlijstjes van de zoekers uit te komen.

4.   Ook binnen een organisatie gebruiken collega’s LinkedIn om te weten met wie zij te maken hebben in bijvoorbeeld projecten..

Het is een gemiste kans als er dan bij jou verouderde informatie op staat; het kan de indruk wekken dat je een uitgebluste collega bent die geen relevante recente ervaring heeft. Of je wordt telkens benaderd voor zaken waar je geen interesse meer in hebt.

5.   Je werk verandert, wat jij doet en wilt doen verandert, LinkedIn verandert.

Net als een CV van 6 jaar terug verouderd is, is een LinkedIn profiel van 6 maanden terug wellicht al verouderd; misschien wil je nog niet zoveel anders als een half jaar geleden maar LinkedIn zelf past zich ook telkens aan: aan meer mobiel internetten, aan de “trucs” van andere zoals Facebook.  Een keer per maand even checken of wat er op staat nog klopt met wat jij aan de buitenwereld wilt tonen maakt het netwerken prettiger.

Je loopt niet de kans mis om de mensen te ontmoeten waar jij graag mee werkt.  

Ook jou profiel bijwerken? op 16 juli is er een zomer workshop, kijk op schepeladvies.nl

vrijdag 19 juni 2015

Veel mensen aan het werk of veel werkloosheid?



Veel mensen aan het werk of veel werkloosheid?

Het is maar hoe je het bekijkt. Als je op zoek bent naar ander werk ben je natuurlijk nieuwsgierig naar je mogelijkheden: hoe reëel is het om te solliciteren? Is er wel werk in de richting die jij op wilt?
Het CBS en het UWV publiceren veel cijfers over de werkgelegenheid: netjes uitgesplitst naar regio en naar leeftijd. Volgens die cijfers is de afgelopen maanden de werkloosheid weer iets gedaald over het geheel gezien. Met mooie grafieken en staatjes worden de cijfers in beeld gebracht. 
7% werkloosheid is voor Nederland veel; anders bekeken betekent het dat 93% van de mensen die kan en wil werken wél werk heeft.

De ene groep is de andere niet

Er zijn meer werkende vrouwen bijgekomen, maar voor de groep 50+ ers gaat dat niet zo hard, en ook als je naar Drenthe kijkt is er minder goed nieuws.Ook per sector zijn er verschillen: in de zorg verdwijnt er werkgelegenheid, in andere sectoren trekt het juist weer wat aan.

De ene werkzoekende is de andere niet, en jij bent weer anders?

Maar ja, hoeveel zegt dat nu over jouw kansen op die mooie baan? Het zegt niet zoveel over het feit of je een baan gaat vinden, maar al die cijfers bij elkaar zeggen wel iets over het risico dat je loopt om langer te moeten zoeken én het risico dat je loopt dat je wordt afgewezen bij een sollicitatie. Dat er veel anderen óók op zoek zijn betekent echter niet dat je helemaal geen kans hebt.
Je kan wel je kansen vergroten, door advies te vragen aan anderen, met name aan een loopbaanbegeleider.
           
Meer weten over de cijfers?

maandag 15 juni 2015

Op weg naar ander werk?



Op weg naar ander werk?

 



De wacht aangezegd

Marijke  raakt haar baan kwijt doordat het bedrijf waar zij werkt reorganiseert.
Zij wil graag werk hebben,  zij heeft een gezin te onderhouden en een hypotheek die betaald moet. Bovendien vindt zij werken prettig; ze ontmoet verschillende mensen en zij geniet ervan om resultaten te  bereiken.

Crisis

Maar hoe krijgt Marijke ander werk? Zij is niet de enige die aan het zoeken is!

Outplacement

In het sociaal plan van haar werkgever is afgesproken dat iedereen die eruit moet outplacement begeleiding kan krijgen. Voor Marijke is niet duidelijk wat dat inhoudt maar zij besluit om kennis te komen maken. Zo komen Marijke en ik elkaar tegen.
In ons eerste gesprek bespreken we haar wens van ander werk. Zij zegt dat ze eigenlijk hoopt dat ik die fantastische baan voor haar in petto heb.
Hoe die baan er dan uit moet zien? “Nou, gewoon…”
Wat is voor jou gewoon? “dat ik leuke collega’s heb en kan doen waar ik goed in ben”
Waar ben je goed in?

Zoeken en vinden

Met dit soort vragen en opdrachten is Marijke aan de slag gegaan. Met de uitkomsten daarvan heeft zij helder geformuleerd waar zij goed in is én waar zij haar geld mee wil verdienen. Van sommige dingen wist zij niet goed of zij die wel kon en wilde. Samen hebben we gekeken naar mogelijkheden om dat uit te proberen.
Daarna is zij de boer opgegaan om uit te zoeken hoe zij werk kan krijgen met haar profiel. Door te vragen aan anderen op welke plekken behoefte is aan haar expertise, door openbaar te maken via bijvoorbeeld LinkedIn wat zij te bieden heeft, door te zoeken naar interessante vacatures etc.

Na 4 maanden heeft Marijke zelf ander werk gevonden. Door haar acties kreeg zij steeds meer duidelijk wat wel en niet mogelijk is en wat zij zelf wel en niet wil. Door mensen die zij gesproken heeft werd zij geattendeerd op een vacature die goed bij haar past.

Bij de evaluatie van het outplacement traject gaf zij aan dat ik inderdaad geen werk voor haar in petto had. Maar veel belangrijker vond zij dat zij heeft geleerd om zélf werk te vinden.

Ook op weg naar ander werk? Mail me op marjolein@schepeladvies.nl en ik help je verder.